Vloot Scouting Pocahontas

Onze Vloot

Een waterscouting vereniging zonder vloot is natuurlijk zoiets als een vis op het droge. Scouting Pocahontas heeft gelukkig dan ook een aanzienlijke vloot om haar varende speleenheden ook daadwerkleijk te kunnen laten varen. Deze pagina geeft een indruk van onze vloot.

Houten Lelieschouw 2

LELIESCHOUWEN

De lelieschouw is de eerste door Scouting ontworpen standaardboot voor gebruik bij waterscouting. In 1949 is de eerste lelieschouw gebouwd. De naam is afgeleid van het traditionele scoutinglogo, de Franse lelie. Ondanks hun zeer gevorderde leeftijd worden lelieschouwen bij veel groepen varend gehouden worden, omdat het stevige boot is die aantrekkelijk is voor loodsen en leiding.

Voor haar oudste leden heeft Scouting Pocahontas twee lelieschouwen, één van hout (in bruikleen) en één van staal.

Zeilnummer Bootnaam
2 Willem Barentsz (Feitje: dit is de oudste, nog bestaande houten lelieschouw in Nederland)
42 Octopus

LELIEVLETTEN

De lelievlet is de meest gebruikte stalen zeil-, roei- en wrikboot bij waterscouting. In 1956 is de eerste lelievlet gebouwd bij botenbouwer Teunis Beenhakker. De naam is afgeleid van het traditionele scoutinglogo, de pijlkop, die sterke overeenkomsten vertoont met een Franse lelie.

Het overgrote deel van de vloot van Scouting Pocahontas bestaat uit lelievletten, waarmee onze leden tijdens opkomsten, kampen en wedstrijden (Kaagcup) zeilen en leren zeilen:

Zeilnummer Bootnaam
320 Aurora
346 Vela
428 Zuiderkruis
469 Pixus
629 Poolster
632 Cygnus
1355 Sirius
1503 Cetus
1709 Orion

Onze nieuwste aanwinst is een lelievlet waarmee niet gezeild kan worden. Deze zal als gemotoriseerde ondersteuning gebruikt worden tijdens zeilopkomsten, kampen en wedstrijden.

Lelievletten op het Noord AA Lelievletten en -schouw op het Noord AA
Sleper Jerommeke

SLEPER

Voor verplaatsingen van onze vloot over grotere afstanden zoals naar de Kaag of een kamplocatie, beschikt Scouting Pocahontas sinds 2018, naast de botentrailer, over sleper Jerommeke.

Zo is Jerommeke bijvoorbeeld al gebruikt om de Watergeuzen gedurende een tweedaagse tocht in een sleep van lelievletten naar hun kamplocatie in Elburg aan het Drontermeer te brengen.

MOTORBOOTJES

Voor ondersteuning tijdens zeilopkomsten, Kaagcup en kampen heeft Scouting Pocahontas de beschikking over een tweetal boten met buitenboordmotor. Naast het hierboven al genoemde Lelievlet is dat ook een Whaly in bruikleen.

Whaly
Kanotrailer

KANO'S

Om ook onze jongste leden, Bevers, Welpen en Dolfijnen, het plezier van varen te laten beleven, heeft Scouting Pocahontas een achttal kano's op kanotrailer, een Canadees en een kajak.

Vlot

Ons stalen vlot ligt tijdens het vaarseizoen net buiten de monding van de kreek. De vletten kunnen daar dan naartoe gewrikt worden om de zeilen te hijsen en weg te varen. Uiteraard kan het vlot ook gebruikt worden om manoeuvres te oefenen, vanaf te springen, etc.

Vlot
Scouting Pocahontas Facebook pagina &nbps; Scouting Pocahontas Facebook groep &nbps; Scouting Pocahontas Twitter &nbps; Scouting Pocahontas LinkedIn groep &nbps; Geuzendag Zoetermeer - Geuzenspelen &nbps; Scouting Pocahontas Sponsorkliks
Made with in the Netherlands. © Scouting Pocahontas 2023