Scouting Pocahontas zoekt avonturiers

Avontuurlijke vrijwilligers

Scouting Pocahontas is geen bedrijf maar een vrijwilligersorganisatie. Als dusdanig hebben we altijd behoefte aan avontuurlijke vrijwilligers. Naast het opleiden van onze eigen jeugdleden tot leiding, is 'vers bloed van buitenaf' met nieuwe ideeën, kennis en kunde dan ook altijd zeer welkom.
Op deze pagina geven we een beeld van het type leiding / begeleiding waar we naar op zoek zijn, de functiebeschrijvingen, en de avonturiers die we op zit moment daadwerkelijk zoeken.

Avonturiers gezocht

Scouting Pocahontas is op dit moment opzoek naar:

  • Welpenleiding (zondaggroep)
  • Zeeverkennersleiding (zondaggroep)
  • Groepsbegeleider
  • 'Helpende Handjes'

Functiebeschrijvingen

Beverleiding

Als beverleiding werk je met 5 tot 7 jarigen jongens en meisjes in een fantasiewereld die binnen Scouting Hotsjietonia wordt genoemd. In het dorp Hotsjietonia bevinden zich allemaal verschillende huizen, bewoond door bewoners die elk een eigen rol spelen binnen het dorp.
Samen met je medeleiding bedenk je de programma's voor de opkomsten, werk je deze uit, en voer je ze tenslotte uit tijdens de 2 uur durende wekelijkse opkomsten. Waar nodig help je de Bevers tijdens de uitvoering.
In je rol als leiding ben je allereerst verantwoordelijk voor het welzijn van de aan jou toevertrouwde Bevers. Je zorgt samen met je medeleiding voor een veilige omgeving waarin je speleenheid haar opkomsten kan draaien.

Welpenleiding

Je werkt met 7 tot 11 jarige jongens en meisjes binnen één van de Welpen speleenheden (de Welpen op zaterdag en de Dolfijnen op zondag) van Scouting Pocahontas. Overall thema binnen deze leeftijdsgroep is het Jungleboek, waarbij 8 verschillende activiteitengebieden gekoppeld zijn aan locaties en personages in de jungle. De Dolfijnen activiteiten zijn hierbij wat meer water gericht dan de activiteiten van de Welpen op zaterdag.
De activiteiten voor deze leeftijdsgroep worden uitdagender en kennen naarmate de Welpen ouder worden een hogere moeilijkheidsgraad. De Welpen leren onder andere diverse knopen en pioniertechnieken, gaan kanoën en zeilen, doen speurtochten, leren met vuur en zakmes omgaan, etc.
Hoewel je samen met je medeleiding primair verantwoordelijk bent voor bedenken, opstellen en uitvoeren van de programma's voor de wekelijkse opkomsten en weekend- en zomerkampen, hebben met name de oudste leden (de Gidsen en Helpers) onder de Welpen enige inspraak in de programma's, dragen zij in beperkte mate een verantwoordelijkheid binnen de nesten, en helpen zij op deze wijze de leiding.
In je rol als leiding ben je allereerst verantwoordelijk voor het welzijn van de aan jou toevertrouwde Welpen. Je zorgt samen met je medeleiding voor een veilige omgeving waarin je speleenheid haar opkomsten kan draaien.

Zeeverkennersleiding

Hoewel je bij de 11 tot 15 jarige jongens en meiden nog steeds leiding bent, zul je merken dat je bij deze leeftijdsgroep al meer richting begeleiding gaat. Ze zullen met je in discussie gaan en niet meer alles zomaar van je aannemen .... Ze leren van jou en van hun oudste mede Zeeverkenners.
De Zeeverkenners draaien hun opkomsten niet meer in een thema. Samenwerken (in 'bakken') en uitdaging zijn de belangrijkste begrippen bij deze speltak. Opkomsten staan vooral in het teken van water gerelateerde zaken als zeilen en botenonderhoud.
In je rol als leiding stel je op hoofdlijnen je programma voor de opkomsten en kampen op. De bakken zijn grotendeels zelf verantwoordelijk voor de uitvoering. Als leiding zorg je voor een veilige omgeving, en leg je de Zeeverkenners uit waarom het misschien makkelijker is om bepaalde zaken anders te doen. Bij deze speltak zijn affiniteit met zeilen en onderhoud aan boten een pre.

Wilde Vaart begeleiding

Bij de Wilde Vaart, onze 15 tot 18 jarigen, ben je daadwerkelijk begeleider, zowel in rol als in titel. De jongeren bedenken zelf hun programma's voor de wekelijkse opkomsten, en organiseren hun eigen kampen.
In je rol als begeleider houdt je het overzicht over de planning en invulling van programma's en stem je voorafgaand aan opkomsten en kampen met de organisatoren af of ze wel overal aan gedacht hebben; is er nagedacht hoe kampkosten gedekt gaan worden, of en welke verzekeringen er eventueel afgesloten moeten worden, of er nagedacht is over de veiligheid van het programma etc.
Hoewel de Wilde Vaart veel zelf mogen en zullen regelen, ben je als begeleider nog wel eindverantwoordelijk voor de activiteiten. Je zult dan ook een dusdanige band met de Wilde Vaart leden moeten opbouwen, dat ze een goed onderbouwde NEE van je zullen accepteren.

 

Loodsen adviseur

De Loodsen, onze oudste groep met 18 tot 23 jarige jong volwassenen, doen 'hun eigen' ding. Er zijn vaste opkomsttijden, maar of ze zich eraan houden, en hoe ze deze invullen, is in principe aan de groep zelf. Je bent als adviseur normaal gesproken ook niet meer aanwezig bij de opkomsten.
In je rol als adviseur bespreek je regelmatig met (een afvaardiging van) de groep de plannen en geef je ze, in principe vrijblijvend advies hoe zaken anders, slimmer, handiger etc. aangepakt kunnen worden. Vanuit je eigen ervaringen 'wijs je de groep de weg' ....
Scouting Pocahontas: Vrijwilligers gezocht!

Groepsbegeleider

Binnen Scouting kent elke groep een groepsbegeleider. Leidinggevenden vormen samen met jeugdleden de basis van de Vereniging Scouting Nederland. Binnen groepen worden leidinggevenden door de groepsbegeleider en praktijkbegeleider ondersteund in het ontwikkelen en versterken van hun deskundigheid, om goede activiteiten voor en met jeugdleden te organiseren. De groepsbegeleider is de begeleider en coach van de leidingteams als het gaat om het reilen en zeilen van de speltak. Maar is ook de waakhond van het vrijwilligersbeleid van de bestuursleden. De groepsbegeleider houdt zich bezig met de werving van nieuwe leiding en bestuur en de bezetting van de teams, maar is er ook om de relaties met de leidinggevenden in goede banen te leiden en zet zich in als er zaken niet lekker lopen. Kortom: het aanspreekpunt binnen het bestuur voor vrijwilligersbeleid van de groep. De groepsbegeleider zit in het groepsbestuur als ‘vertegenwoordiging’ van de teams en onderhoudt de contacten tussen het bestuur, de praktijkbegeleider en de leidingteams.
  • Jaarlijks informeren bij de individuele vrijwilligers hoe het gaat
  • Werving en begeleiding nieuwe vrijwilligers
  • Bemiddelen bij meningsverschillen binnen de vrijwilligersteams
  • Sfeer en samenhang van de groep vrijwilligers bevorderen
  • Motiveren, stimuleren en adviseren van bestuursleden
  • De groepsbegeleider werkt samen met de praktijkbegeleider die de training van leiding verzorgt

'Helpende Handjes'

Je hebt een Scouting hart, maar leiding geven aan kinderen / jongeren is niet echt 'je ding'? Ook dan ben je welkom.
Voor de 'gouden handjes' is er binnen en buiten onze gebouwen altijd wel iets te klussen. Is het niet aan onze gebouwen, dan wel aan de steiger, de vlaggenmast, of een boot.
Daarnaast is het voor leidingen van de speltakken altijd wel prettig als er bijvoorbeeld iemand een keertje als extra persoon op een groep kan meedraaien, hen het schoonhouden van het pand uit handen wordt genomen, etc.
Tot slot zijn er een aantal administratieve zaken die binnen Scouting Pocahontas worden uitgevoerd. Ook daar is hulp soms zeker gewenst ...
Kortom: meldt je aan, en wij helpen je je plek te vinden binnen Scouting Pocahontas.

Voor alle rollen op de speltakken, uitgezonderd de Loodsen, geldt, dat je naast je verantwoordelijkheden voor de leden in je groep en rondom de opkomsten en kampen, ook een verantwoordelijkheid hebt voor de communicatie met ouders, andere speleenheden en bestuur, de financiën van je eigen speleenheid en bijvoorbeeld overleggen met andere partijen buiten Scouting Pocahontas.

Wat levert het me op?

Scouting werk is vrijwilligerswerk, financieel zul je er dan ook niet wijzer van worden. Wat het je wel oplevert? Afhankelijk van de rol die je kiest bijvoorbeeld:
  • Heel veel lol en vooral dingen samen doen,
  • Wekelijkse dankbaarheid van de kinderen waar je op de groep staat,
  • Vrienden voor het leven,
  • Nieuwe vaardigheden, kennis en kunde op vele gebieden,
  • Een vermelding op je CV, die zeker bij veel bedrijven gewaardeerd wordt,
  • En nog meer, afhankelijk van de tijd en energie die je er zelf in wilt steken en wat je denkt eruit te kunnen halen.

Interesse?

Ben je na het lezen van bovenstaande functiebeschrijvingen van Scouting Pocahontas razend enthousiast geworden? Zie je voor jezelf een rol weggelegd binnen het leuke en veelzijdige Scouting Pocahontas team? Neem dan vooral contact op met onze voorzitter (stuur via onze een berichtje aan 'Groepsvoorzitter'), of met de leiding van de speleenheid waarbij je eventueel wilt gaan meedraaien, om te zien wat op dat moment bij de betreffende speleenheid de mogelijkheden zijn.
Indien er mogelijkheden zijn mag je, voordat je definitief je keuze maakt om 'in te stappen', uiteraard een aantal keren vrijblijvend meedraaien om te ervaren of je voor jezelf de juiste keuze hebt gemaakt. Als je besluit om te blijven, dan zal een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aangevraagd worden. Daarna volgen de voor de speleenheid afhankelijke rituelen waarbij je daadwerkelijk (bege)leiding zult worden.

Leiding worden is vrijwillig, maar leiding zijn niet vrijblijvend! Als je 'leiding' wordt binnen Scouting Pocahontas, zullen er dingen van je verwacht worden! We moeten als leiding onderling natuurlijk wel op elkaar kunnen rekenen. Dit neemt niet weg, dat je uiteraard wel eens verstek kunt laten gaan.

Scouting Pocahontas hoopt je binnenkort welkom te mogen heten... LAAT JE UITDAGEN!

Scouting Pocahontas Facebook pagina &nbps; Scouting Pocahontas Facebook groep &nbps; Scouting Pocahontas Instagram &nbps; Scouting Pocahontas Mastodon
Scouting Pocahontas Twitter &nbps; Scouting Pocahontas LinkedIn groep &nbps; Scouting Pocahontas Sponsorkliks
Made with in the Netherlands. © Scouting Pocahontas 2024